Kategoriler
Konut Projeleri

Türkiye’nin 50 konut markası!

Konutta marka olabilmenin ilkeleri ve markalaşmış konutların hedefleri
 Türkiye'nin 50 konut markası!

Ekonomist’in bu yıl İkincisini gerçekleştirdiği Türkiye’nin 50 Konut markası’ araştırması sonuçlandı. Konut alanında markalaşmayı özendirmek için yaptığımız anket geçen yıl olduğu gibi 2 binin üzerinde CEO ve üst düzey yöneticiye gönderildi. Gelen 463 yanıt, Türkiye’nin bugünkü en güçlü konut markalarını ortaya koydu. Bu şirketlerden bazılarının hikayelerini ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz. Özellikle Ağaoğlu, Mesa ve Sinpaş’ın göz kamaştırıcı bir performansla bu sektördeki markalaşmanın önünü açtıkları söylenebilir. 

Markalı konut sektöründe son yıllarda gözlenen markalaşma ve büyümenin başlangıcı 2000’in başına dayanıyor. Milat, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ydi. Daha sağlam yapılarda oturma isteğine refah seviyesinin artmasının eklenmesi, kaliteli yapılara olan talebi artırdı.

Bu gerçeği gören müteahhitler de kaliteli yapılar üretip markalaşma yoluna gitmeyi seçtiler…

Bu süreçte her geçen gün kendini yenileyen ve büyüten markalı konut sektörü için 2012 yılı milat sayılabilecek bir yıl oldu. Konut sektörüne ve yapılaşmaya önem verdiğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı kurarak ispat eden hükümet, kentleşmenin yolunu açacak çalışmaları da hızla gerçekleştirdi. Öyle ki kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve 2B yasaları bu yıl çıkarılıp yürürlüğe alındı. Bu gelişmeler de markalı konut sektörünün önünü açan gelişmeler olarak sektör temsilcilerince vurgulanıyor.

Yapı Ruhsatları Artıyor

Konutta markalaşma hiç kuşkusuz talep eğrisiyle yakından ilgili. Bugün konut talebi artık yeni bile olsa büyük kentlerin ara sokaklarına sıkışıp kalmış konutlardan çok siteler içinde, otoparkı olan, güvenlikli bir konsepte kaydı. Zaten marka olarak kendini lanse eden konut üreticilerinin projelerine bakıldığında tümünde benzer konseptlerin en uç örneklerine rastlanılıyor.Küresel ekonomideki dalgalanmalara rağmen bu projelerde drama tik bir yavaşlama yok. Konut üretim verileri de bunu doğruluyor. Türkiye’de yılın ikinci çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatlan sayısında bir önceki çeyrek döneme göre yaklaşık iki kat artış olurken, geçen yılın aynı çeyrek dönemine göre ise yüzde 37 artış olduğu görülüyor.

Bu artış yeni konut başlangıçlan için olumlu bir gelişme olarak yorumlanırken, yapı kullanım izin belgeleri sayısı da yılın ilk çeyreğine göre yüzde 19 arttı. Tamamlanan konutların arzının sürdüğü gözlenirken, bu yılın ikinci çeyreğinden alman yapı ruhsat sayısı, geçen yılın aynı dönemindeki 165 bin adetin üzerinde 232 bin adet olarak gerçekleşti.Yapı kullanım izin belgesi daire sayısında ise 2011 yılı ikinci çeyreğindeki 145 bin adetlik rakamın altında kalarak 130 bin adet olarak gerçekleşti.

Kredilerde Artış Sınırlı

Yılın ikinci çeyrek döneminde de konut kredilerindeki artış sınırlı kalırken, yılın ilk yansında artış yüzde 5 olarak gerçekleşti.Yılın ikinci çeyreği sonunda konut kredileri 78.3 milyar TL ile tüketici kredileri içinde yüzde 43.8, toplam krediler içinde ise yüzde 10.6 pay aldı.

Konut kredilerindeki yavaşlama konut talebini de sınırlandırdı. Konut kredi faiz oranı ortalaması, 2012 yılı ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde l’in üzerine çıkarak, yüzde 1.21 oldu.Takipteki konut kredilerinin oranı ise 2011 ikinci çeyreğindeki yüzde 1.01’lik oranın altına düşerek, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.82 olarak gerçekleşti.Yılın ilk çeyrek döneminde kullanılan yeni konut kredileri 4.8 milyar TL ile düşük kaldı. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise 6.8 milyar TL tutarında dönem içi yeni konut kredisi kullanımı oldu. Yılın ikinci çeyreğindeki bu dönem içi konut kredisi kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gerilerken son dört çeyrek dönemin en yüksek değerine ulaştı.

 Türkiye’nin konut markaları    

Ağaoğlu   

Akfen   

Akiş Gayrimenkul   

Aktürk Yapı   

Alarko   

Altınkoza   

Ant Yapı   

Artaş İnşaat (Avrupa Konutları)   

Astaş   

Aşçıoğlu   

Bay inşaat   

Bayraktar İnşaat   

Büyükhanlı   

Dap Yapı   

Dekon İnşaat   

Demir İnşaat   

Dolunay inşaat   

Dumankaya   

Dündar İnşaat   

Eczacıbaşı Gayrimenkul   

Emay   

Eston Yapı   

Eroğlu Yapı   

Folkart   

Garanti Koza   

Gül inşaat   

İnanlar   

Keten İnşaat   

Koray   

Krea   

Kuzu İnşaat   

Maya İnşaat   

Mesa   

Nef   

Ofton İnşaat   

Polat İnşaat   

Regnum   

Rixos   

Sadıkoğlu inşaat   

Seba   

Sinpaş   

Soyak 1   

Sur Yapı   

Taş Yapı   

Tekfen   

Teknik Yapı   

Tepe İnşaat    

Torunlar GYO   

Varyap   

Zorlu Yapı  

Konutta Potansiyel Hala Çok Yüksek

Türkiye’de yılda 500 binin üzerinde konutun inşaatına başlanırken, 400 binin üzerinde konut da inşaatı tamamlanıp iskana açılıyor. Ekonomide yaşanan kriz ve durgunluklar bu sayıyı zaman zaman aşağıya çekse de, genç nüfusumuz nedeniyle her yıl 600 bine yakın çiftin dünya evine girmesi, konutta potansiyeli hep yüksek tutuyor. Genç nüfusun getirdiği bu potansiyel daha uzun yıllar böyle devam edecek gibi de görünüyor.

Geçen yıl inşaat şirketleri yaklaşık 643 bin konutun inşaatına başladı.

Önceki yılki 854 binlik rekora göre bir miktar gerileme gösterse de, bu sayı da normalin epey üzerinde. Geçen yılın ikinci yarısında faizlerin yükselmesi ve konut talebinin duraklamasına rağmen, inşaat şirketleri bu yıl da pek hız kesmedi gibi görünüyor. Yılın ilk yarısında yaklaşık 348 bin konutun inşaatına başlandı. Böyle giderse bu yıl da inşaatına başlanan konut sayısı 600 binin üzerine çıkacak.

Geçen yıl yapımı tamamlanıp İskana açılan konut sayısı ise 548 bine yaklaştı ve rekor kırdı. Daha önce yapımına başlanan rekor sayıda konutun inşaatının peyderpey bitirilmesiyle 2011’de İskana açılan konut sayısında bu rekorun kırılması zaten bekleniyordu.

Konut Satışları Arttı

Yılın ikinci çeyrek döneminde konut satışları 106 bin adetin üzerinde gerçekleşirken yılın ilk çeyreğindeki satışlara göre yüzde 10.4 arttı. Ancak konut satışları geçen yılın canlı geçen ikinci ve dördüncü çeyreğindeki satışların altında kalmaya devam ediyor. Konut kredisi kullanımındaki zayıflama ile konut satışlarındaki göreceli düşük veriler örtüşürken bu yılın ikinci çeyreğinde konut satış adetleri 2011 yılı ikinci çeyreğindeki 107 bin 308 rakamının çok yakınında 106 bin 35 adet olarak gerçekleşti.

2012 yılının mevcut konut fiyatlarında hissedilir bir artış görülürken, Türkiye genelinde konut fiyatları endeksi ikinci çeyrek sonunda 106.7, Temmuz ayı sonunda 109.3’e yükseldi ve ilk yedi ayda artış yüzde 8.4’e ulaştı. İstanbul ve İzmir’de konut fiyatlarındaki daha hızlı artış dikkat çekti.

Büyüme Hedefi Sıkıntılı

Yeni konut fiyatlarında artış ise yılın ikinci ve üçüncü çeyrek döneminde göreceli olarak yavaşladı. Geçen yılın son çeyreği ile yeni yılın ilk çeyreğinde yüzde 9 artan yeni konut fiyatlarında artış kademeli olarak düştü. İkinci ve üçüncü çeyrekte konut talebindeki yavaşlama fiyat artışlarını da sınırlandırıyor. Yeni konut fiyat endeksi (2010 0cak=100); 2011 yılı ikinci çeyrekteki 108.2’nin üzerine çıkarak, 2012 yılı ikinci çeyreğini 121.8 ile tamamlandı.

Türkiye ve Dünya gayrimenkul sektörü 2012 ikinci çeyrek dönem sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Işık Gökkaya, gayrimenkul sektörünün ilk yarıyıl performansına bağlı olarak, yıl genelinde yüzde 4 hedefinin altında kalınması olasılığının arttığını söylüyor.

En Çok İnşaat Etkilendi

Ekonomik soğutma önlemlerinden en çok etkilenen sektörün inşaat olduğunu belirten Işık Gökkaya şöyle devam ediyor:“Türkiye’de inşaat sektöründe büyüme yılın ikinci çeyrek döneminde durdu. Ekonomik soğutma önlemlerinden en çok etkilenen inşaat sektörü oldu, ikinci çeyrekte özellikle özel sektör inşaat harcamaları zayıfladı. Talep tarafındaki yavaşlamanın yanı sıra konutlarda KDV düzenlemesi belirsizliği, konut inşaatları tarafında duraklama yarattı.”

Ticari gayrimenkul sektöründe ise ofis ve otel piyasasında hem arz hem de talep tarafında hareketlilik devam ederken, AVM pazarında sınırlı büyüme, lojistik pazarında ise geleneksel sınırlı faaliyetler gözlemleniyor.

Yılın üçüncü çeyrek döneminde de inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyetlerin zayıf seyrettiğinin gözlemlendiğine de dikkat çeken Gökkaya, “Yılın son çeyreği için ise mevsimsel bir hareketlenme beklentisi var. Konut sektörüne yönelik KDV uygulaması gibi düzenlemelerin hayata geçirilmesi halinde yavaşlamanın kalıcı olacağı endişesi de artıyor” diyor.

Yasalar Uygulanamadı 

Gökkaya, Türkiye gayrimenkul sektörünü 2012 yılında, ekonomiyi soğutma çalışmalarının yanı sıra kentsel dönüşümün yeterince hareketlenmemesi, Afet Riski Altındaki Alanlann Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili yeni yasal düzenlemelerin henüz devreye girmemesi gibi etkenlerden de olumsuz etkilendiğini belirtiyor.

Ayrıca KDV ve Tüketici Kanunu’ndaki yeni düzenlemelerde yaşanan belirsizliğin tüketici üzerinde yarattığı tedirginlikler gibi bazı yan faktörlerin de, zaten sektörde ‘düşük mevsim’ olan 2012 ilk yansındaki beklentilerin altında kalan gelişmeleri tetiklediği de vurgulanıyor.

“Faizler Makul Düzeyde”

Bugün geleceği olan projelerden konut almak isteyenler için konut kredisi faizlerinin oldukça makul düzeyde olduğunu söyleyen Garanti Mortgage genel müdür yardımcısı Umur Güven şöyle diyor: “Düşüşün psikolojik anlamda pozitif bir etki sağlayabileceğini düşünüyoruz. Yılın kalan ayları konut sektörünün her zaman hareketli olduğu aylardır, dolayısıyla önümüzdeki 3.5 ayda konut satışlarında bir hızlanma olmasını bekleyebiliriz. Diğer tüm faizlerde olduğu gibi, konut kredisi faizlerinde de sene başından beri aşağı yönlü bir gelişim mevcuttu. Zaten Ağustos ayı içinde faizler yüzde l’li seviyelere altına indi. Bu sürecin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini bekliyoruz.Diğer taraftan, TCMB bu kararla faizlerde bir değişiklik yapmadı, sadece koridoru daraltteve piyasayı fonlayabileceği en üst sınırı aşağıya indirdi. Dolayısıyla bu değişikliğin faizlerde hızlı bir düşüşü tetiklemesini beklemiyoruz, ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere, konut kredi faizlerindeki düşüş trendini devam ettireceğini de düşünüyoruz.”

  

2012 ilk 6 ay sonuçlarının, gayrimenkul sektörü açısından kritik mesajlar verdiğine dikkat çeken Gökkaya, “Öncelikle konut kredi faiz oranlarının yüzde l’in altına çekilmediği takdirde, gayrimenkul sektörünün yılı, öngörülerin de altında olan yüzde 4’lük bir büyümenin üzerinde tamamlaması mümkün olmayacak. Bugünkü faiz oranları ile konut kredisini, ayda 3 bin 500 TL ve üzeri geliri olan oldukça Türkiye’de oldukça düşük bir kesim kullanabiliyor” diyor.

Yeni yasal düzenlemelerin, tamamlayıcı unsurlarıyla birlikte biran önce devreye alınması gerekliliği de sektörün gündem maddeleri arasında yerini alıyor.

Markalaşmanın Sırrı

İnşaat sektöründe bu yıl çıkarılan kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve 2B yasalarının özellikle markalı konut sektöründe ciddi bir hareket yaratacağı ortada. Karma projeler konusunda danışmanlık veren Servotel ortağı Ömer İsvan, markalaşmanın tüm sektörlerde olduğu gibi markalı konut sektöründe de önem taşıdığını, doğru yerde doğru projeyi üretmenin farklı olmanın belirgin yolu olduğunu söylüyor.

Yatırımcıların inşaat sektörüne fizibilite çalışması yapmadan ginnemeleri gerektiğini vurgulayan tsvan, doğru projenin yatırımcısını güldürürken yanlış projenin şirketin yok olmasına bile neden olabileceğini belirtiyor.

Peki konut sektöründe markalaşma ne anlama geliyor? Bu soruyu yaptığımız anket çok iyi açıklıyor aslında.

Prim Potansiyeli Önemli

Yaptığımız ankete katılan 463 CEO ve üst düzey yöneticinin yüzde 47.2’si konut edinmeyi düşünüyor. Bunların yüzde 56.7’si yatırım amaçlı, 43-3’ü oturum amaçlı konut alacağını söylüyor. Bunların yüzde 87’si seçimini markalı konuttan yana yapacağını belirtiyor. Ankete göre önü müzdeki bir yıl içinde konut almayı planlayanların oranı ise yüzde 47.2. En çarpıcısı ise “Beğendiğiniz markanın hangi stratejileri sizi etkiliyor?” sorumuza verilen yanıtlar. Ankete katılanların yüzde 32’si busoruya pirim yapan projeler olarak yanıtlıyor.

Anketimize yanıt veren CEO ve yöneticiler Türkiye’de marka denebilecek konut projelerini de seçti bu anketle. Bu markaların listesini yandaki ilk sayfalarımızda bulabilirsiniz.

 

Beğendiğiniz markanın hangi stratejileri sizi etkiliyor? (%)   

  

Prim yapan projeler yapıyor 29.9   

Kaliteli ham madde ve işçilik kullanımı 23.4   

Projelere teslim sonrası sahip çıkılması 15.0   

Projelerinde oturmak itibar sağlıyor 1 2.   

Yaşama kolaylığı sağlayan projeler yapıyor 11.2   

Netvvork olanağı sunuyor 3.7   

kalite kontrolü içinde 0.9   

Projeleri iyi lokasyonlarda gerçekleşiyor 0.9   

Sitenin yönetimin profesyonelce yapılması 0.9  

Önümüzdeki 1 yıl içinde konut almayı planlıyor musunuz?

Evet % 46.7

Hayır % 39.3

Belki % 14.0

Alacağınız konut, oturma mı, yoksa yatırım amaçlı mı?

Oturmak için % 43.3  

Yatırım için % 56.7

Alacağınız konutta şirketin marka olmasına, projeleriyle tanınmasına önem verecek misiniz?

Evet % 87.1 

Hayır %12.9

Ankete göre önümüzdeki bir yıl içinde konut almayı planlayanların oranı ise yüzde 47.2. En çarpıcısı ise “Beğendiğiniz markanın hangi stratejileri sizi etkiliyor?” sorumuza verilen yanıtlar. Ankete katılanların yüzde 32’si bu soruya pirim yapan projeler olarak yanıtlıyor.

Anketimize yanıt veren CEO ve yöneticiler Türkiye’de marka denebilecek konut projelerini de seçti bu anketle. Bu markaların listesini yandaki ilk sayfalarımızda bulabilirsiniz.

1999 Markalaşmanın Miladı

Sektörde markalaşmanın miladı olarak 1999 yılındaki deprem felaketini kabul etmek yanlış olmaz. Daha küçük montanlı işlerin yapıldığı o dönemin ardından müşteri ayağındaki beklentilerin artması, yapı denetim firmalarının oluşması ve deprem yönetmeliğinin gündeme gelmesi büyük proje geliştirici ve yatırımcılarının da önün açtı.

Sektörde kurumsallaşmayı da beraberinde getiren bu durumu rekabetle birlikte inovaîıf yaklaşımları da ortaya çıkardı. Artık sosyal donatılan içeren, kaliteli ve yaşam standartlarını yükselten binaların yaygınlaşmasıyla konut sektöründe marka olmanın da kodlarını ortaya koyuyor aslında. Tüketici eğilimleri artık maket üzerinde değil, bitmiş binadan yana. Bir de tabii satın almanın ardından satış sonrası hizmetler de markalaşmanın önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Son yıllarda Türkiye’nin en güçlü konut markalarını yaratan şirketler ve hikayelerine şöyle bir bakıldığında özellikle Ağaoğlu, Mesa, Teknik Yapı ve Sinpaş’ın göz kamaştıncı bir performansla bu sektördeki markalaşmanın önünü açtıkları söylenebilir. İşte bu markalardan bazıları ve hikayeleri…

AVRUPA KONUTLARI 3 yilda 10 bin konut yapacak

Avrupa Konutları markası ile sektörde markalaşan Artaş inşaat, 2006 yılından bugüne 9 bin 500 konut üretti. Marka, çağdaş şehrin değişen koşullan ve şehirlinin değişen ihtiyaçları doğrultusunda konut anlayışı da değiştirdi. Sosyal donatılar, otoparklar ve güvenlik içeren bu yeni konut anlayışı ile projeler üreten ilk şirketlerden biri olan Avrupa konutları, projelerini erken teslim etmesi ile de biliniyor.

Tüm çalışanlarıyla istihdama katkı sağlayan kurum, Atakent 3 projesi ile söz konusu satış döneminde 52 proje arasından Emlak politikası ve satış sonrası hizmet anlayışıyla müşterisine kazandırmayı da ilke ediniyor. Alıcısına yüksek prim sağlayan konutları ile yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, önümüzdeki üç yılda 10 bin konutu tamamlamayı planladıklarını söylüyor.Konut, ofis, perakende ve turizm yatırımları ile etkin bir şekilde yer almayı hedeflediklerini belirten Çetinsaya, “Grubumuz, 2012’nin ikinci yarısı itibariyle yeni projelere başladı. 1 milyon 600 bin m2 arsada İsatanbul-Küçükçekmece Atakent bölgesinde inşa edilecek olan mega proje ‘Tema Park İstanbul’ Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın sayılı karma kullanımlı projesi. Bunun yanında, Avrupa Konutları Maslak, Kağıthane’de Vadistanbul ve Ataşehir lo- kasyonlarında yer alacak projelerimiz bulunuyor” diyar.

Avrupa konutlan markasının tüketicilerin güvenini kazanmasındaki er. önemi. etkenlerden birinin‘erken teslim’prensfcin- den ödün vermeyişi olduğuna işaret eden Çetinsaya, satış sonrası desteğin de kazanılan güvende etkili olduğunu vurguluyor.

Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet gibi yeni yasal düzenlemeler ile inşaat sektörünün yeni bir dönemin başında olduğuna dikkat çeken Çetinsaya, “Kentsel dönüşüm ile özellikle uluslararası finans merkezi olma yolunda ilerleyen İstanbul, sağlıklı yapıya kavuşacak. Bu süreçte arsa üretiminin gerçekleşmesi ile inşaat sektörü gelişecek, yabancıya konut satışı ile ülke ekonomisi doğrudan yabancı yatırım ile kalkınacak” diyor.

AĞAOĞLU: Hedef Yılda 5 Bin

Ağaoğlu markası ve ‘My’ konsepti ile konut sektörünün ilk akla gelen şirketlerinden biri olan Ağaoğlu inşaat, bugüne kadar 30 binin üzerinde konut inşa etti.

Turizm alanında da faaliyetleri olan Ağaoğlu, turizm sektöründeki’My’konsep- tini 1998 yılından itibaren de konut sektörüne taşıdı.

insanların yaşam standartlarının yükselmesiyle birlikte standartlarının da yükseldiğine dikkat çeken Ağaoğlu inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, yaptıkları tüm projelerinde insanlara yaşam kalitesini artıracak standartlar sunduklarını belirti- yor.istanbul’un yanı sıra Türkiye’nin gelişmekte olan kentleriyle de ilgilendiklerini belirten Ağaoğlu, potansiyel barındıran kentleri incelediklerini ve fırsat barındırdığına inandıkları kentlerde projeler geliştirmeyihedeflediklerini söylüyor.

Mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından da yabancıya satış çalışmalarının hız kazandığını da vurgulayan Ağaoğlu, “Ortadoğu ve körfez ülkelerinden yoğun talepler alıyoruz ve bu taleplere olumlu bakıyoruz. Türkiye gayrimenkul konusunda bu ülkelerin yatırım iştahının olduğu bir ülke. Biz de onların taleplerini karşılayacak projelere sahibiz, o bölgelere satış çalışmalarımız devam edecek” diyor.

Bugün yılda ortalama 3 bin konut satan Ağaoğlu, bu rakamı yılda 5 bine çıkarma konusunda da hedef belirlemiş.

Konut sektöründe son dönemde marka- laşma atağının arttığına dikkat çeken Ağaoğlu, bu atağın sektörün gelişimi ve nitelikli projeler üretilmesi bakımından olumlu olduğunu belirtiyor. 

Sinpaş Her yıl 3 Bin Konut Üretiyor

1974 yılında Ankara’da kurulan, 1985’ten itibaren İstanbul’a gelen Sinpaş, inşaat grubu olarak yılda ortalama 3 bin 300 konut inşaa ediyor.

inşaat sektörünün markalaşma sürecini tamamlayan firmalarından biri olarak öne çıkan Sinpaş, Bosphorus City gibi konsept projeleri ile nitelikli konut üretimi gerçekleştiriyor. Her projelerinin yüzde 60-70’inin eski müşterileri tarafından alındığını belirten Sinpaş GYO icra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, geri kalan etaplardaki satışların da yeni müşterilere yönelik yapıldığını söylüyor.

inşaat sektörüne dönük yasaların çıkmasını olumlu bulduğuna dikkat çeken Çelik, marka projeler üretin firmaların önümüzdeki dönemde daha da büyüyeceğini merpen altı olarak tabir edilen küçük müteahhitlerin ise yaşama şanslarının azaldığını vurguluyor. Mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından yabancıların Türkiye’ye olan ilgisinin artmast Sinpaş’m bu konuda farklı adımlar atma planları yapmasını da sağlamış.

Çelik, “Yabancılar şu anda ürettiğimiz projelerle ilgilenirler ama bu projelerde oturmazlar. Biz de önümüzdeki dönemde yabancılara özel projeler üretebiliriz” diyor.

MESA1.2 Milyar TL’lik Konut Satacak 

inşaat sektöründe 43’üncu yılını tamamlayan Mesa, bugüne kadar 74 bin 500 konut inşaa etti. Portföyünde konut, AVM, ofis ve hastane projeleri olan şirket, 2012 sonunda konsorsiyumunun içinde oldukları Halkalı’daki Tema Park projesi hariç 350 milyon TL’lik konut satışıyla yılı kapamayı hedefliyor. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, toplam projeleri ile birlikte 1.2 milyar TL’lik konut satışı planladıklarını söylüyor. Konsolide bütçesi ile 2012 cirosunun 650 milyon TL’yi aşması beklenen şirketin 2013 konsolide ciro hedefi ise 1.4 milyar TL  Geçtiğimiz yıllarda Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları yapan Mesa, bu yıldan itibaren İstanbul’da da kentsel dönüşüm yapmak üzere üç farklı bölgede araştırmalar yapmaya başlamış durumda.Şu anda geliştirdikleri projelerin kentsel dönüşüm projelerinden daha yoğun olduğuna dikkat çeken Boysanoğlu, “2014 yılından itibaren kentsel dönüşüm projelerine daha çok odaklanacağız ve bu projelerimizin sayısı standart projelerimizinoranının üzerine çıkabilecek. Özellikle kentsel dönüşümde Küçükçekmece’ye dönük çalışmalarımız olacak” diyor. Tema park projesinin de kendileri için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Boysanoğlu, böyle büyük ve ses getiren bir proje içinde yer almaktan mutluluk duyduklarını, bu projelerinin markalarına artı değer kat masını beklediklerini de vurguluyor.

GYO Uzamanlarına Göre Konutta Markalaşmada Beş Önemli Faktör

Markalaşmak tüm sektörlerde olduğu gibi inşaatta da kurumsal bir yapı altında daha kolay gerçekleşiyor. Özellikle inşaatta bir ana marka ve onun altında alt markalar oluşturmak başarının anahtarı oluyor. Konut projeleri üretirken şirketin sağladığı güven marka ile desteklenerek üretilen projenin katma değerinin yükselmesi sağlanıyor. inşaat sektöründe markalaşma sürecini tamamlayan şirketler, taahhütlerini yerine getiren, teslim tarihlerini erken ya da zamanında yapan güçlü şirketlerden oluşuyor. İnşaat ve konutta markalaşmak için inşaat sektörünün hızlı büyüdüğü günümüzde piyasa koşullarının uygun olduğu belirtiliyor. Çünkü kalabalık arasında fark yaratmak da mümkün…

EMAY İNŞAAT Kentplus ve Brandium Markalrını Yarattı

1995yılında kurulan Emay inşaat 2004 yılına kadar taahhüt sektöründe konut, okul, hastane ve diğer üst yapı faaliyetleri yürüttü. Taahhüt projeleri kapsamında 2004 yılına kadar yaklaşık 4000 konut üreten şirket, 2005’ten itibaren kendi markasıyla konut üretmeye başlarken 6 bin konut üretip bunun 5 bin adedini sattı. Şirketin 3 adet otel ve 60 bin m2 kiralanabilir alanı olan alışveriş merkezi inşaatı devam eden projeleri arasında yerini alıyor.

Konut sektöründe markalaşan firmalardan biri olarak dikkat çeken Emay inşaat, Kentplus ve Brandium markalarıyla konut üretiyor. Kentplus markası B+ ve üzeri sosyoekonomik grubun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal yasam alanlarının olduğu modern site projesi olarak dikkat çekiyor.

Markalaşmadaki en büyük stratejinin müşteri memnuniyeti olduğunu belirten Emay inşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, en büyük yatırım bu konu başlığına yapıldığını vurguluyor.

Hedef müşteri memnuniyetini bulunduğu en üst seviyede tutmayı prensip edinen şirket, Brandium markası ile karma proje kon- septiyle karma proje üretirken bu projede otel, alışveriş merkezi, kreş, spor tesisi ve rezidence yasamı gibi bütün unsurlar yer alıyor.

Müşteri açısından konutta markanın önemli bir yaşam standardının garantisi olduğuna işaret eden Hakan Çağlar, bu standardın hem satın alınan ürünün kalitesi hem de satın alma sonrası memnuniyet ve prim yapma potansiyeli açısından markanın gücü ile orantılı olarak dikkat çekiyor.

TEKNİK YAPI Fabrika Dnüşümü Yapiyor

İnşaat sektörünün köklü markalarından olan Teknik Yapı Holding, sektörün önde gelen markalarından biri olarak dikkat çekiyor. Yürüyen projelerinin yanı sıra son olarak 5 bin konutluk Evora İstanbul projesi ile İstanbul’un yaşayan unutulan sayfilerinden Tuzla’yı yeniden İstanbul’un yaşayan yerlerinden biri haline getiten şirket, kentsel dönüşüm çalışmaları da yapıyor.

Uçaksavar sitesinin yanı sıra Fikirtepe’de yenilenme projesi geliştiren şirket İstanbul’un değerli arazileri ile ilgileniyor. Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, şu anda devam eden projelerinin ardından 2013 yılından itibaren İstanbul’un merkezi lokasyonlarında kentsel dönüşüm projeleri geliştirebileceklerini söylüyor.

Teknik Yapı projelerinin standart bir alıcı kitlesinin olduğunu, insanların Teknik Yapı’nın geliştirdiği yeni projelere gelip yatırımlık 2-3 konut almayı tercih ettiklerini belirten Durbakayım, bu durumun da Teknik Yapı’nın markalaşma konusunda kat ettiği yolun en iyi kanıtı olduğunu vurguluyor. Teknik Yapı sadece konutların değil fabrikalrın da kentsel dönüşümü konusunda çalışmalar yapmaya başlıyor. Bu amaçla 1985 yılında yine kendilerinin inşa ettikleri Mahmutbey Bahariye Halı Fabrikası’nı yıkıp rezidans yapılması projesi bunlardan biri.

Durbakayım İstanbul’daki plansızlığa dikkat çekerek, “Bu fabrikayı 1985 yılında ben yapmıştım. Şimdi yıkıp yerine rezidans yapacağız. Yurt dışında fabrika binaları150 yıl boyunca aynı yerinde kalırken, bizde ise planlama eksikliğinden dolayı 25 yılda yerini değiştirmemiz gerekiyor” diyor. 

“Marka Güvenin Sembolüdür”

Gayrimenkul sektörüne 26 yıldan bu yana danışmanlık yapan ve alanında dünyaca tanınan Ömer isvan, Servotel şirketi ile 43 ülkede binlerce farklı projeye danışmanlık hiz meti verdi. Markalaşmanın tüm sektörlerde olduğu gibi markalı konut sektöründe de önem taşıdığına dikkat 5 çeken Servotel Ortağı Ömer isvan, “Marka olmak tüketici açısından güvenin sembolü. Bir projeden ev alan insan markalı projeyi tercih ederek o markanın güven şemsiyesinin altına giriyor. Ancak markalaşmada o kadar kolay olmuyor. Marka olan yanı sıra doğru yerde doğru projeyi üretmek de yatırımcı açısından önem taşıyor” diyor.

Yatınmcıfann inşaat sektörüne fizibilite çalışmas yapmadan girmemeleri gerektiğine de şaret eden İsvan, doğru projenin yatırımcısını güldürürken yanlış projenin şirketin yok olmasınabile neden olabileceğini vurguluyor.

TAŞYAPI Anadolu’da Lüks Konut Yapacak

inşaat sektöründe 30 yıldan bu yana faaliyet gösteren Taşyapı, İstanbul’un değerli bölgelerinde A grubuna hitap eden projeler üretiyor.1.5 milyon m2’lik arazi

stoklan olduğunu belirten Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, ellerinde bulunan arazilere yeni projeler geliştirmenin yanı sıra 14 ülkedeki şantiyeleri ile de müteahhitlik hizmeti verdiklerini söylüyor.

Sadece İstanbul’da 6 milyar dolarlık ciro yapabilecek projeleri olduğuna işaret eden Turanlı, “Taşyapı kalitesini Anadolu’nun çeşitli kentlerine taşıyıp buralarda projeler üreteceğiz. Bu projeler de lüks projeler olacak ve beyaz yakalılara satacağız” diyor.

Tüm projelerini yabancılara pazarlamak üzere çalışmalar yaptıklarını da belirten Turanlı, projelerini Arap Yarımadası, Avrupa ülkeleri,Rusya Federasyonu, Türk

Cumhuriyetleri ve Kazakistan’da tanıtmak üzere çalışmalar yaptıklarını da söylüyor. Markalaşmanın konut sektöründe önemli bir faktör olduğuna işaret eden Turanlı, “Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de markalaşma büyük önem taşıyor. Taşyapı olarak tüm projelerimizde aynı titizliği, aynı özeni göstererek alanımızda markalaştık. Bugün müşterilerimiz projelerimizden gözü kapalı konut satın alacak kadar bize güveniyorlar” diyor.

DAP YAPI Tasarım Projeler Üretiyor 

Markalı konut üreticileri arasında geliştirdiği tasarım projeleri ile dikkat çeken Dap Yapı, şu anda devam eden 5 projesine toplamda 700 ZİYA YILMAZ milyon TL’lik yatırım yapıyor. Yeni Yönetim Kurulu Başkan, projelerini hayata geçirme hazırlıkları yapan şirket, halen devam eden ve önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek projeleri tamamlandığında Kartal- Maltepe bölgesine toplam 14 kule kazandıracak. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Çağlayan’da bir ofis, Maltepe Dragos’ta rezidence temalı home office projesi ile kentsel dönüşüm projeleri yapmayı planladıklarını söylüyor.Kentsel dönüşüm konusunda istekli olduklarına işaret eden Yılmaz, “Kartal sahil şeridinden Beykoz’a kadar, Sarıyer’den Hatkalı’ya kadar İstanbul’un hemen her semtinde arazi geliştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Buralarda konut ve ofis projeleri yapmayı hedefliyoruz” diyor. Konut üretmeye 1990’h yıllarda başlayan Dap Yapı, Kağıthane’nin ilk markalı konutları olan Şelale Evleri’ni hayata geçirdi.

2000’li yıllarda Ümraniye’ye yönelen şirketin olgunluk dönemi eseri olarak adlandırılan Dragos Royal Tovvers, sektörün en prestijli projeleri arasında yerini aldı.

Sözkonusu proje sadece Dragos’la anılmakla kalmadı, kentin siluetini değiştiren eserlerden biri kabul edilerek Dap Yapı’nın ününü yurt dışına taşıdı.Orijinal tasarımları olan, gelecek nesillere kalacak binalar inşa ettiklerini belirten Yılmaz, “Biz inşaatçılar, hergün bir öncekinden daha iyisini yapmak adına çalışıyor, çabalıyoruz. Minik kum tanelerinden sanat eserleri üretiyoruz. Dap Yapı’nın amacı Türkiye’ye, kalıcı eserler üretmektir. Projelerimiz şehrin çehresini değiştiriyor, güzelleşmesine katkıda bulunuyor” diyor.

İNANLAR 220 Proje Ve 7 BİN Konut Yaptı

iş hanları üreterek 1965 yılında girdiği inşaat sektöründe daha sonra konut üretimine geçen inanlar inşaat, bugüne kadar 220 proje ile 7 bin konut üretti.

Halihazırda devam eden 6 projeleriyle 2 bin konut daha inşaa ettiklerini belirten inanlar inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar inaa 2012 sonuna kadar iki yeni projeye daha başlayacaklarını belirtiyor.

iş dünyasında çılgın fikirleri ve çılgın projeleri ile ‘öne çıkan İnan, “Doğru yerde doğru proje üretenler sıkıntı çekmeden yollarına devam ediyorlar. Ancak inşaattaki hızlı büyümeyi görüp başka sektörlerden sektörümüze girenler için aynı şeyi söylemek mümkün değil” diyor. inşaat sektöründe kaliteli ürünler, projeler üretmek için markalaşmanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken inan, inanlar inşaat olarak Kartal, Sarıyer, Feriköy-Kağıthane aksı, Büyükada ile Atakent bölgelerinde proje geliştirdiklerini ve satış oranlarının yüzde 30 olduğunu söylüyor.

Projelerinin hepsini 2013 yılına kadar satmayı planladıklarını belirten inan, doğru projenin satış sıkıntısı yaşamadığına da vurgu yapıyor.

Ekonomist Dergisi

Kaynak: http://emlakkulisi.com/turkiyenin-50-konut-markasi/136592

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.