Temmuzda açılacak olan metro ve adalet sarayıyla yıldızı parlayan Kartal’da yapılan Kartal Kule projesi, kartalı andıran mimarisi ve 4 metre tavan yüksekliğiyle A plus ofis projelerinin iyi bir örneğini oluşturuyor
Dünyada seri olarak yapılan ilk çift motorlu jetin üreticilerinden biri olan EA Group, gayrimenkul sektörüne Kartal’dan kartala benzeyen bir projeyle girdi.
Adı da Kartal Kule olan bu proje şantiye turumuzun konusu oldu. Bildiğiniz gibi Kartal emlak piyasasının son dönemlerdeki gözde bölgelerinden. ‘Gözde’ diyerek belki hep aynı tabiri kullanmış oluyoruz ama tanım anlatmak istediğimizi çok iyi ve kısa bir şekilde anlatıyor.
Kartal’ın yol haritası Zaha Hadid’in çizdiği dönüşüm projesi ve ardında metronun temelinin atılmasıyla değişti. Özellikle metro Kartal’a büyük bir ivme kazandırırken, birbiri ardına açıklanan projeler de bölgeye gayrimenkul yatırımcılarını çekti.
İşte Kartal Kule de bölgeyi cazip kılan projelerden biri. Sektörün eski firmaları yeni girenleri eleştirse de EA İnşaat, havacılık sektöründeki başarısını bu projeye yansıtmak için her şeyi yapmış. Öncelikle 2011 yılında Kartal’da 5 bin metrekarelik bu arsayı satın almış.
Projeyi birlikte incelediğimiz EA İnşaat Genel Müdürü Hakan Gümüş de, bölgede kendileriyle birlikte çok ciddi yatırımların daha yapılacağını belirtiyor. Hakan Gümüş, bölgedeki gelişmeden o kadar umutlu ki, 5 bin metrekarelik bir başka arsaları daha bulunduğunu ve orada da konut ve ticari ünitelerin olduğu bir proje yapacaklarını vurguluyor.
Gelelim Kartal Kule’ye… Kartal Kule’yi son model bir ofis projesi olarak tanımlayabiliriz. Ulaşım bağlantıları, inşaat kalitesi, teknolojisi, manzarası ve sunduğu olanaklarla Kartal Kule, bölgedeki ofis ihtiyacını gidermek için tasarlanmış.
4 metrelik tavanlar
Projenin mimarı olan Ömer Çamoğlu, Kartal Kule’yi adı gibi kartala benzetmiş. Projenin bir diğer özelliği ise 4 metrelik tavan yüksekliği. Birçok ofiste bulunmayan bu yükseklik Kartal Kule’nin en büyük artılarından birini oluşturuyor.
Proje 6’ncı kattan itibaren deniz görüyor. 10’uncu katın yüksekliği 44 metre. Tavan yüksek olunca normal binaların 16’ncı katına denk geliyor. Toplam 23 kattan oluşan projenin yüksekliği ise 115 metre olacak. 3 kanatlık tek kuleden oluşan projede 205 ofisin yanı sıra, 10 mağaza, 267 kapalı 60 açık otopark, bisiklet parkı, market, fitness salonu, kuaför, play station oyunu gibi donatılar var.
Temelden kaya çıkıyor
Proje inşaatında hafriyat biterken temel atılıyor. Planlanan takvime göre Aralık 2012’de kaba inşaat tamamlanacak, Aralık 2013’te ise teslimler yapılacak. Hakan bey ile projeyi gezdiğimiz sırada arazinin taşlı yapısını görüyorum. Temelden çıkan taşlar zeminin sağlamlığına işaret ederken, 14 metre derine inilmiş. Şu anda 30 kişinin çalıştığı şantiyede kaba inşaatın başlamasıyla sayının 100’e çıkması planlanıyor.
200 sayfalık rapor
Hakan Bey, projeyi hayata geçirirken en küçük detaylara bile dikkat ettiklerini belirterek, 200 sayfalık cephe raporunu buna örnek gösteriyor. Bu raporda güneşin yıl boyunca geldiği açılar hesaplanarak cepheler tasarlanıyor. Amaç enerji tasarrufu yapmak. Preedemann firmasının hazırladığı bu rapora göre malzeme seçimleri yapılıyor. Cephe raporlarının yanı sıra, statik proje ve rüzgar yükü hesaplanıyor. Sonuçta tek blok olarak yükselecek proje depreme ve rüzgara karşı dayanıklı olmak zorunda. Bu nedenle de ODTÜ’deki teknokentte projenin tüm teknik testleri yapılıyor. Rüzgarın hızına göre projeye şekil verilmiş. Camlardaki eğim bile bu testlere göre belirlenmiş.
Remax tam kat satın aldı
2011’in sonlarına satışa çıkan Kartak Kule’de 55 ile 133 metrekare arasında 205 ofis bulunuyor. Ofislerin de yüzde 60’ı yani 125 tanesi satılmış. Proje satışa çıktığı ilk dönemlerde yatırımcılar tarafından tercih edilmiş ama son dönemde özellikle avukatlar projeyi tercih etmiş. Projenin neredeyse yarısı avukatlara gitmiş. Bu da hemen yakınında açılacak olan adliye sarayının etkisin kaynaklanıyor olsa gerek. Projede tam kat kurumsal kiralamalar da yapılırken, ünlü gayrimenkul zinciri Remax de genel merkez ofisi olarak burayı seçmiş. Remax Türkiye’nin tam bir kat satın aldığı projeden ayrıca showroom açmayı planlayan Zen Kuyumculuk da tam kat kapatmış. Hakan Bey de, Remax’in buradan ofis satın almasına vurgu yaparak, “Binlerce insanın gayrimenkul almak için danıştığı bir şirketin bizim projemizi seçmesi çok önemli. Bu da projenin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor” dedi.
Satış ofisi 400 m2
Satış ofisi de ana hatlarıyla Kartal Kule’yi yansıtıyor. 4 metrelik tavan yüksekliğini satış ofisinde görüyoruz. 400 metrekarelik ofiste kullanılan malzemeler de projenin ipuçlarını veriyor. Tasarım ve kullanılan malzemeler açısından son derece kaliteli duruyor. Satış ofisinde Kartal Kule’nin büyük bir maketi de bulunuyor.
Ödüllü proje
Dünyanın gayrimenkul alanında prestijli ödüllerinden biri olan International Property Awards’tan 2011 yılında Avrupa Gayrimenkul Ödülüne layık görülen Kartal Kule’nin tepeden görüntüsü, süzülerek uçan bir kartala benziyor. Yakında açılacak Adalet Sarayı’nın yanında, E-5 üzerinde yükselecek proje Kartal Metrosu Soğanlık durağı çıkışında, TEM’e, sahil yoluna ve Sabiha Gökçen Havaalanı’na da yakın bir konumda bulunuyor.
İşletme maliyetini düşürecek
Kartal Kule’de hayat başladığında yönetimi profesyonel şirket yapacak. Bina yönetiminin çok önemli olduğuna vurgu yapan Hakan Bey de, proje yönetimi için şimdiden ISS firmasıyla çalışmaya başladıklarını belirterek, Kartal Kule’nin ofis projesi olması nedeniyle planlamaları da buna göre yaptıklarını söyledi. Ofis projelerinde güvenliğin önemli maliyetler olduğuna işaret eden Gümüş, otopark ve lobi arasında çalışan asansörler, xray cihazı, güvenlik geçişleri ve giriş çıkışların çok iyi planlanması gerektiğini ifade etti. Hakan Bey de, bu detaylar üzerinde epey bir kafa yorduklarını söylüyor. ‘Baştan ne kadar düşünüp tartışırsak o kadar az hata yaparız’ diyen Hakan Bey, Kartal Kule’nin A Plus standartlarında hizmet sunacağına işaret ediyor.
Lokasyonu avantaj
Projenin en önemli özelliği başta da belirttiğim gibi lokasyonu. Adalet sarayının temmuzda açılacak olması bölgeye ilgiyi çok artırdı. Sarayı günde 100 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Çağlayan’da yaşanan hareketin bir benzeri burada yaşanacak. Bölgede nitelikli ofis sayısının az olması da Kartal Kule’yi cazip kılıyor. Yine temmuzda açılacak metro ve Sabiha Gökçen’e yakınlık projenin diğer artıları olarak öne çıkıyor.
M2 fiyatı 1000 TL arttı
Bölgedeki gelişim nedeniyle fiyatlar da sürekli artıyor. Şu anda ofis fiyatları 370 bin lira ile 700 bin lira arasında değişiyor. Projede satışın başladığı Ekim 2011’de metrekaresi 4 bin 500 lira olan ofisler şu dönemde 5 bin 500 liradan satılıyor. Proje bittiğinde beklenti ise 7 bin lira. Orta vadede bölgedeki gelişimle öngörülen fiyat ise 10 bin lira seviyesinde.
Nasıl gidilir?
Kadıköy’den Kartal’a E5’ten gidilirken, sağda kalan adalet sarayını geçtikten sonra yan yola giriliyor. Opet’ten sağa girilince direk projeye ulaşılıyor.
Yavuz Karaman / Milliyet