Köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile aldığı konuttaki ihtilafa değindi
Heper, sözleşmenin noterde yapılmasının doğru olduğunu ama bunun birde tapuya şerh olarak konması gerektiğini kaydetti.
2009’da bir müteahhitten noterde yapılan sözleşme ile bir daire satın aldım. Daire tapusu bir türlü bana verilmedi. 2010 yılı ortasında müteahhit arsa sahibi ile ihtilaflı olduğu için daire tapusunu alamadığını bu nedenle de bana veremediğini söyledi. Bu arada arsa sahibi bu daireleri torunlarına satmış. Biz de asliye hukuk mahkemesinde dava açtık ama dava tüketici mahkemesine gönderildi, avukat tuttuk, ilk celse ertelendi. Bu arada karşı tarafın beni icraya verdiğini öğrendim. Bu dava doğru mudur? Nasıl sonuçlanır? M.G.
Anlattığınız olay bana hiç yabancı değil, yüzlerce davadan biri. Öncelikle şunu söyleyeyim. Bu yüzlerce belki de binlerce davaya göre sizin olumlu bir yanınız var. Satış sözleşmesi dediğiniz gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini doğru yapmışsınız. Bunun noterde yapılması gerekiyordu siz de noterde yapmışsınız. Bu tür ihtilafa girenlerin hemen hemen yüzde 99’u bunu noterde yapmıyor. Bu halde de sözleşme geçersiz oluyor. Bu sizin için çok olumlu bir nokta. İkincisi, evet bu davaya tüketici mahkemesi bakar, şimdi doğru mahkemeye gelmişsiniz, bu da tamam. Ancak sizin işinizi uzatma ihtimali olan bir hususa değineyim. Noterde yapılan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şeklen tamam da ancak bunun tapuya şerh verilmesi uygun olurdu. Bu halde arsa sahibinin torunlarına veya bir başkasına satması halinde dahi alan kişilere başvurma imkanına sahip olurdunuz. Şimdi bir de bu satışın mal kaçırma amacına yönelik muvazaa olduğunu ispata çalışacaksınız. İşiniz öyle kısa sürede bitecek işlerden değil ancak mahkemeden dairenin satışının önlenmesi için tedbir kararı alırsanız davayı daha rahat takip edersiniz.
Ancak aleyhe gibi görünen bir hususu da açıklayayım. Müteahhidin, bu daireyi arsa sahibinden talep etme hakkı doğmamış ise sizin de talebiniz zora girmiştir, olaya bir de bu noktadan bakın. Müteahhidin arsayı size devredebilmesi için öncelikle kendisinin bunu arsa sahibinden talep edebilir hale gelmesi yani mükellefiyetini yerine getirmesi lazım. İcra konusuna gelince, neye ait olduğu ödeme emrinde yazar, ödeme emrinin borç bölümünün altına bakın neye ait olduğunu orada görürsünüz.
Tamer Heper/POSTA