İşadamı Ahmet Şahin’in sanat aşkı inşa ettiği Ankara’nın en yüksek binası olan Portakal Çiçeği Residence’a da yansıdı. Proje özel mimarisi ve büyüleyici sanat galerisiyle koleksiyonerlerin çekim merkezi oldu
Bu hafta Eko Sanat’ta size zamanının büyük bir kısmını sanata harcayan, sanatsever tanımının da ötesinde sanat aşığı bir işadamını tanıtmak istiyorum. Ahmet Şahin… Elazığlı bir işadamı kendisi… Madencilik, telekomünikasyon, altyapı hizmetleri ve inşaat gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteriyor. En çok da inşaat alanında iddialı. Öyle ki halihazırda 160 metre yüksekliğiyle Ankara’nın en yüksek binası olan Portakal Çiçeği Residence’ın inşaatını yapıyor. Modern mimarinin en seçkin örneklerinden biri olmaya aday, 7 yıldızlı otel anlayışını benimseyen Portakal Çiçeği Rezidans’ın bu sayfaya konu olmasını sağlayan özelliği ise sanatsal kimliği. Görkemli binanın girişinde sizi yine Portakal Çiçeği isimli bir sanat galerisi karşılıyor. Hiçbir ticari amaç gütmeyen Ahmet Şahin, tamamen sanatsever kişileri bu rezidansta buluşturabilmek ve binayı sanatla özdeşleştirebilmek için bu galeriyi kurmuş. Binanın ortak kullanım alanlarında da resim, heykel, seramik ve mozaikler bulunuyor. Rezidansın müşteri kitlesi de alım gücü yüksek, yerli ve yabancı sanatseverlerden oluşuyor. Çankaya’daki 40 katlı bina, yeni bir çekim merkezi olmuş.
DENİZ OBJELERİ VAR
Ortaokulda başlamış Ahmet Şahin’in sanata ilgisi. O yıllarda inşaatlardan çıkan toprak altı eserlerini toplama ve koruma alışkanlığı edinmiş. 25 yıldan fazla süredir de gerçek anlamda koleksiyonerlik yapıyor. Sahip olduğu binlerce resim dışında deniz objeleri de topluyor. Ankara’daki ofisinde duvarları süsleyen Fikret Mualla tabloları dışında Queen Mary gemisinin oldukça büyük ebattaki dümeni de hemen dikkat çekiyor. İstanbul Kuzguncuk’taki ofisi ve evinde de Nuri İyem, İbrahim Çallı, İbrahim Safi gibi sanatçılara ait tablolar yer alıyor.
PLASTİK SANATLAR
Şahin’in sanat merakı sadece koleksiyonerlikle de sınırlı değil. Dört yıl önce uzun süredir hayalini kurduğu projesini hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyor. Projenin adı: Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi. Bunun için Sapanca’daki 20 dönüm üzerine kurulu çiftliğinin kapılarını sanat için açmış. Bine yakın başvuru arasından bir kurulla seçtikleri sanatçıları her yaz haziran ayında çiftliğinde ağırlıyor.
Okullar arası yarışmalar
Ahmet Şahin, sanatın genç yaşta sevdirilmesi gerektiğini düşünenlerden. Gençlere bugüne kadar yaptığı anı heykeli gibi yarışmalarla desteğini hep verdi zaten. Ama şu sıralar Türkiye’nin gelecekte dünyaca ünlü sanatçılar yetiştirebilmesine büyük katkı sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyor. Tüm ülke genelinde ilkokul, ortaokul ve liselerarası resim yarışmaları düzenleyeceği bilgisini paylaşıyor. Kazananları da Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi’ne davet edecek. Böylece ilköğretimde eğitim gören bir çocuk, uluslararası sanatçılarla çiftlikte çalışma imkânı bulacak.
Koloniye giden 3 yol
Eminim şimdi bu satırları okuyan birçok genç sanatçı bu kolonide yer alabilmek ve bir yeryüzü cennetini andıran çiftlikte çalışabilmek için heveslenmiştir. Peki koloniye katılacak sanatçılar nasıl seçiliyor? Gelin o kısmını da Ahmet Şahin’in ağzından dinleyelim: “Kolonimize katılmak isteyen sanatçılar www.portakalcicegi. org adresindeki formu doldurarak müracaat ediyor. Yıl sonuna kadar tüm müracaatlar toplanıyor ve seçici kurul tarafından sanatçılara karar veriliyor. Seçici kurul üç yol izliyor. Öncelikle geçmiş yıllarda kolonimize katılmış olan sanatçılarımızdan 3-4 kişiyi tekrar davet ediyoruz. Bu isimler yeni sanatçılarımıza bizlerle beraber ev sahipliği yapıyor. Bir de seçici kurulun kendi istediği ve davetiye gönderdiği sanatçılar var. Üçüncü yol ise müracaatları inceleyip plastik sanatların her bölümünden güzel bir mozaik yaparak karar vermek.”
Türksoy’u da ağırladı
Ahmet Şahin’in Sapanca’da ‘yeryüzü cenneti’ de diyebileceğimiz çiftliğinin ismi Doğa Parkı. Burası ticari bir işletme değil. Tamamen Şahin ailesinin sanat, doğa ve hayvansever yönünün birleştiği bir hobi merkezi. Göl kenarına kurulu çiftlikte envai çeşit bitki ağaç ve hayvan var. Bu yıl Doğa Parkı sanat kolonisi dışında “15. TÜRKSOY Resim Yarışması”na da ev sahipliği yaptı. Türk dili konuşan ülkelerin kültür ve sanat alanlarında işbirliğini sağlayan TÜRKSOY’un resim yarışması kapsamında 13 ülkeden 18 ressam burada çalışmalarını gerçekleştirdi. Serginin açılışını ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı.
Sabah
Kaynak: http://emlakkulisi.com/portakal-cicegi-residence-sanat-galerisiyle-cekim-merkezi-oldu/131860