Bu aralar emlakgurmesi.com ve emlakkulisi.com soru/cevap bölümlerinden bana en çok gelen soru İzmir’de kentsel dönüşüm hakkında. Herkes bu kentsel dönüşüm olayını bir piyango olarak görmeye başladı! Emlakçı arkadaşlar da bu konuda insanları biraz fazla dolduruyorlar. Artık betonu kum olmuş eski binalarda oturanlar sanıyorlar ki, kentsel dönüşüm sayesinde eski evleri yıkılıp yenisi yapılacak ve kendileri para bile ödemeden evlerini yeniletmiş olacaklar, hatta belki üzerine bir-iki daire bile kalacak!…Ama olayın gerçeği bu değil…
Geçen hafta İzmri’in en önemli ilçe belediyelerinden bir tanesinin imar müdürünü bu konu hakkında görüş almak için ziyaret ettim. Bu ilçe bakanlık tarafından kentsel dönüşüm planı içerisinde risk içeren bölgelerin tespiti ve gerekli uygulamaların yapılması konusunda görevlendirilmiş sayılı ilçelerden birisi.
Müdür’e ilk sorum şuydu; ‘Bir kaç emlakçıdan duyduk, bazı müteahhitler belirli bölgelerde yer toplamaya başlamış, kentsel dönüşüm yapılınca buraları çok değerlenecekmiş… Doğru mudur?’
Müdür’ün cevap; ‘Bakanlık bize riskli bölgeleri belirleme yetkisi verdi ama daha biz riskli bölgeleri belirlemedik. Bu konuda Büyükşehir belediyesinden de görüş bekliyoruz. Hangi bölgelerin kentsel dönüşüme gireceğini bilmeden nasıl ve nereyi topluyorlarmış?? Ya biz o bölgeyi riskli alan ilan etmezsek ne olacak? Veya diyelim ki riskli bölge ilan ettik, imar düzenlemesi sonucunda mevcutta 3 katlı bina olan bir arsaya yine 3 kat izin verirsek, müteahhit bu binayı mevcut mülk sahibinden para almadan nasıl yenileyecek? Bu noktada kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerdeki arsa üretimi ve yeniden inşaatı konusunda belediye ve özel sektör beraber hareket edebilecekler, başka türlü yürümez’
EG: Peki, vatandaş sanıyor ki, eski evimi gelip yıkacaklar, bana yenisini verecekler, ve hatta belki üzerine de birşeyler alacağım… Nasıl olacak bu?
M: Vatandaşın binası riskli bölge içerisinde ise, vatandaş binasının depreme dayanıklı olup olmadığını bakanlık tarafından yetkilendirilecek kurumlara kendisi tespit ettirecek. Yani bunun parası vatandaştan çıkacak. Eğer rapor bina riskli der ise, biz vatandaşa binanı yık diyeceğiz; bunun da parası vatandaştan çıkacak. Yerine yeni bina yapılacaksa, bunu da vatandaş ödeyecek.
EG: Hiçbir vatandaş durduk yerde bu kadar yükün altına giremez. Eğer ilave imar hakkı verilmezse, kimse de cebinden para çıkarmadan bu işi yaptıramaz.
M: Düzenleme yetkisi verildi ama bunun uygulamada nasıl olacağı bize henüz bildirilmedi.
Bizim muhabbet uzadı ama kıssadan hisse; siz siz olun kentsel dönüşüm buraya geliyor, gel evini bana ver, ben de yıkıp sana yenisini yapıyım diyenlere çok inanmayın!
Eğer evinizi satmayı düşünüyorsanız ve kentsel dönüşüm gelecek diye beklemeye karar verdiyseniz sonunda zararlı çıkabilirsiniz; müşteriniz varsa satın geçin.
“İzmir’de Kentsel Dönüşüm Nasıl Olacak?” için 3 yanıt
çoğu katlar rusatsız kaçak allah korusun bi deprem oldunda neler olcağini siz düşünün
merabalar izmir büyükşehir belediyesi sayın aziz kocaoğlu izmir bornovaya bağlı ışıkkente dolaşın bi deprem oldunda neler yaşanır gözlerinizle görün hiçbiri sağlam değil
İzmir’in çoğunluğu bu durumda ne yazık ki.