Kategoriler
Basında Gurme Ev Satın Almak Yatirimlik Ev

Konut kampanyalarının tercümesi!

Bu ayki Platin dergisinde çıkan ‘Konut kampanyalarının tercümesi!’ başlıklı yazımda yüzlerce konut kampanyasının müşterilere aslında ne mesaj verdiğini anlattım. Buyrunuz efendim;

KONUT KAMPANYALARININ TERCÜMESİ

Sağımız solumuz önümüz arkamız konut kampanyası dolu. Gazeteler artık neredeyse konut kampanyalarının eki gibi oldu.

Dünya ekonomisindeki çalkantılara rağmen başladıkları binlerce konutluk projeleri en hızlı şekilde elden çıkarmaya çalışan inşaatçılarımız uyguladıkları kampanyalar ile müşterilerin ev sahibi olmalarını kolaylaştırmaya çalışıyor. Bunu yaparken de kampanyalarının içeriği ile projedeki satışların nasıl gittiğine dair çok bariz ipuçları da veriyorlar.

Hangi kampanya ne demek istiyor? Beraber bakalım.

VADE FARKSIZ ÖDEME PLANLARI

Şu an en popüler kampanya gibi duruyor. Esasında içeriğine göre kampanyalar arasında en tehlikeli olanı.

Eğer vadelendirmeyi inşaat şirketi kendi bünyesinde yapıyorsa ve vade farksız vadelendirdiği miktar toplam fiyatın %40’ından fazla ise bu uygulama çok riski bir hale geliyor. Nakit akışında yaşanabilecek sıkıntılar inşaatın gidişini tehlikeye atabileceği gibi, müşterinin de yatırımını sıfıra çekebilir.

Vade farksız planın çoğu müşteri için gözden kaçan yanı peşin fiyat ile aynı olmayışı. Her ne kadar vade farksız tabirinin ruhuna aykırı bir durumsa da, müşteriler tarafından bir kazanç olarak algılanıyor, en azından psikolojik olarak.

Mevcut faiz oranları ile 60 ay vade farksız bir ödeme planı vadelendirilmiş kısım tarafından %40’lık bir indirime denk geliyor. Yani %40’ı vade farksız alınacak bir evdeki toplam indirim %16’lara ulaşabiliyor.

DEMEK İSTEDİĞİ: Vade farksız vadelendirilmiş miktarın toplam fiyata oranına göre değişiyor;

–          %50 peşin, %50 bir sene sonra vade farksız: Satışlarım iyi pek indirim yapmama gerek yok ama bu kadar kampanya arasında ben de dikkat çekmek istiyorum.

–          24 ay vade farksız: Paranız varsa ve krediye bulaşmak istemiyorsanız inşaat bitimine kadar bana tıkır tıkır ödeyebilirsiniz. Satışlardan memnunum, pek indirim yapmıyorum ama işinizi kolaylaştırmak istiyorum

–          36 ay – 60 ay vade farksız: Eğer peşinat ve ara ödemeler haricinde kalan kısım %40’ın üzerindeyse, satışlar çok yavaş, maliyetine vermeye razıyım, yeter ki hareket olsun.

–          60 ay ve üzeri vade farksız: Bunun ne demek istediğine girmeyelim…

Kur Sabit kampanyalar

Özellikle lüks projelerde gözüken bir uygulama. Genelde tamamlanmış veya tamamlanmaya yakın projelerde gözleniyor.

DEMEK İSTEDİĞİ: Son kalan dairelerimde indirim yapmak istiyorum ama daha önce daha yüksek fiyata alanları da kırmak istemiyorum. Ayrıca, indirim yapıyorum demek de istemiyorum, projemin kalitesi ve hedef kitlesi ortalamanın çok üzerinde.

Kira garantili kampanyalar

Yatırımcı için kulağa en cazip gelen kampanya modellerinden. Hem konutta hem ticari projelerde uygulanmaya başladı.

İnşaatçı için maliyeti en uygun kampanya modeli. Çoğu zaman fiyatta indirim yapılmadan, yapılması planlanan indirim kira garantisi adı altında ileriye atılmış ve vadelendirilmiş oluyor.

DEMEK İSTEDİĞİ: Yatırımcıları projeme çekmek istiyorum. Fiyatta indirim demek istemiyorum, onun yerine birkaç sene kira getirisi garanti ediyorum. Normalde kendisini 15 senede amorti edecek bir yatırıma 2 sene kira garantisi veriyorum, bu da  %15 civarı bir indirime denk geliyor.

 

Taksit ertelemeli kampanyalar

Müşteriler için cebe en hoş gelenlerinden. Tabii yine matematik. Konut kredisi taksidini 18 aya kadar erteleyenler var. Özellikle kirada oturup hem kira hem kredi taksidi ödeyemeyecek müşteriler için avantajlı bir uygulama gibi dursa da, ertelemeden sonraki taksitlerin miktarı ertelemesiz model ile karşılaştırılmalı.

DEMEK İSTEDİĞİ: Kredi taksidinin ertelendiği vadenin uzunluğuna göre farklı mesajlar içeriyor.

–          6 aya kadar taksit ertelemeli: Mevcut kredi oranlarında %75’ine kredi kullanılmış bir konut için %6 gibi bir indirime denk geliyor. Satışlarım iyi, son kalan daireleri de bitirmek istiyorum…

–          6 – 12 aya kadar taksit ertelemeli: %12’ye varan bir indirime denk geliyor. Ortam kötü, durumu idare etmemiz lazım; satıyoruz ama ne olur ne olmaz biz yine de stok eritelim…

–          12 ay ve üzeri taksit ertelemeli: Satışlar çok yavaş, maliyete satmaya razıyım.

Diğer kampanyalar

Yaratıcı bir grup olarak daha nice kampanyaları var inşaatçılarımızın; bedelli askerlik, hediye çekilişi, tatil, uçak, 3 çocuğa indirim vs…

DEMEK İSTEDİĞİ: Ne pahasına olursa olsun satmamız lazım; tabii haber olup bedava reklam yapmak da cabası

 

“Konut kampanyalarının tercümesi!” için 2 yanıt

🙂 Cok dogru ve uyarici bir saptama yapmissiniz bu yazinizla!

Sn. Dagistan,
Elbette ki URETICI malini pazarlamak, satmak, bu amacla da reklam yapmak ister. Bir isletmenin kurulus amaci aslen KAR YAPMAKTIR; aksi mantiksizdir.

Ama TUKETICI olan bizlerin ise sunu bilmemiz gerekir: HICBIRSEY bedava degil! Aslinda kimse bize bir sey hediye etmek icin ugrasmiyor! Bu sadece Turkiye`de degil, dunyanin her yerinde boyle! Iste TUKETICININ bu GERCEGIN ne kadarina / nasil TAVIZ VERECEGI kendisine, aklini kullanmasina, daha dogrusu su yukarida bahsettiginiz konularin satir aralarini da okumayi bilmesine bagli, ki sizin yaptiginiz da buna dikkat cekmek olmus!

Bir URETICI oldugunuz halde, bir cins TUKETICI HAKLARI savunucusu da oldugunuzu biliyor musunuz acaba?!
Tesekkurlerimizle!

Yasasin kampanyalaaar!..
Hangisini secsem acabaaa?..
Bir ev alana bir Volkswagen veren yok muuu?..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.